جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خانم نرجس مؤمنی توسط معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده شیعه شناسی با مساعدت گروه علمی فرق تشیع برگزار شد.
عنوان پایان نامه:
بازخوانی عقاید شیخیه کریمخانیه معاصر در باب راهنماشناسی
بر اساس کتاب ابواب الایمان
استاد راهنما: جناب استاد سیدعلی موسوی نژاد
استاد مشاور: جناب استاد سیدهادی سیدوکیلی
استاد داور: جناب استاد محمد جاودان
مسائل اساسی و عمده کلام اسلامی را میتوان در سه محور خداشناسی، راهنماشناسی و معادشناسی جای داد. عنوان «راهنماشناسی» که موضوع اصلی این پایاننامه میباشد، شامل تمام مباحثی است که به شناخت راهنمایان و معلمان الهی انسانها، یعنی پیامبران و جانشینان آنان مربوط میشود. با توجه به اهمیت بحث راهنماشناسی در شیخیه کریمخانیه که جزئیات آن با عقاید مشهور در بین شیعهی امامیه تمایزاتی دارد، این پایاننامه به بررسی عقاید شیخیه کریمخانیه معاصر در این موضوع، میپردازد.
کتاب ابواب الایمان بهعنوان مهمترین اثر رهبر کنونی شیخیه کریمخانیه، محور اصلی این پایاننامه قرارگرفته است؛ و از آن جاییکه در اعتقادات شیخیه کریمخانیه، اصول دین در چهاراصل معرفت خداوند (توحید)، معرفت پیامبر اکرم (p) (نبوت)، معرفت ائمه معصومین (t) (امامت) و رکن چهارم و یا به تعبیری رکن رابع در معرفت شیعه کامل و یا به عبارتی «تولی و تبری» خلاصه میشود و همچنین، مهمترین نقاط تمایز بین شیخیه با دیگر شیعیان امامیه در مسئله راهنماشناسی خودنمایی میکند، در این پایاننامه به بررسی دیدگاه شیخیه کریمخانیه معاصر در مسئله راهنماشناسی اکتفا کرده و مباحثی همچون نبوت، امامت و رکن رابع را موردتوجه قرار میدهد.
شیخیه کریمخانیه در مسئله راهنماشناسی، جایگاه بالایی برای امام و نبی در نظام آفرینش قائل اند؛ آنچه که باعث شده است نسبت غلو به ایشان بزنند، به خاطر اعتقاد آنان به علل اربعه بودن نبی و امام در نظام آفرینش و تحلیلهای خاصی است که در آثار بزرگان شیخیه، بیانشده است.
آنان دیدگاه ویژهای در مورد نحوهی ارتباط شیعیان با امامان داشته که درگذشته به آن رکن رابع میگفتند، ولی امروزه از تعبیرهای دیگری استفاده میکنند.
کلمات کلیدی: راهنماشناسی، شیخیه کریمخانیه، کتاب ابواب الایمان، زینالعابدین ابراهیمی، رهبر کنونی شیخیه کریمخانیه، شیعه کامل
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |