جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد خانم معصومه حسن زاده توسط معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده شیعه شناسی با مساعدت گروه علمی شیعه شناسی برگزار شد.
عنوان پایان نامه:
اقدامات فرهنگی امویان و مقابلهی اهلبیت (ع) با آن
استاد راهنما: جناب استاد علیرضا ایمانی مقدم
استاد مشاور: جناب استاد سیدمحمد حسینی
استاد داور: جناب استاد محمدحسن محمدی مظفر
بعد از وفات پیامبر(ص)، خلافت در اختیار جریانی افتاد که قصد تغییر در نظام فرهنگی رسول اکرم (ص) داشتند تا بتوانند حکومت خود را تداوم بخشند و از سوی دیگر اهل بیت پیامبر (ص) تلاش داشتند که نظام فرهنگی به ارث رسیده از پیامبر (ص) را حفظ کنند. حال سؤال اینجاست که این جریان که در این پژوهش جریان خلافت نامیده شده، چه اقداماتی در راستای تغییر نظام معنایی اسلام (ص) ایجاد کردند و ائمه اطهار برای حفظ آن و مقابله با جریان اموی چه اقدامات صورت دادند؟ در پاسخ به این پرسش، این پژوهش در پی اثبات این فرضیه است که این روند ایجاد انحراف در نظام فرهنگی اسلام در دوران خلفای سه گانه: ابوبکر بن ابی قحافه، عمر بن خطاب و عثمان بن عفان استمرار داشت و صرفا در دوران کوتاه خلافت علی بن ابی طالب و حسن بن علی (ع) دچار وقفه شد. با به قدرت رسیدن معاویه در شام، این اقدامات فرهنگی که در زمان امام علی دچار وقفهی کوتاهی شده بود، مجدد از سر گرفته شد. امویان جهت مقابله با اسلام از اصحاب و تابعین پیامبر حمایت کرده و به این واسطه به جعل حدیث و تضعیف جایگاه اهل بیت (ع) پرداختند؛ در مقابل اقدامات جریان خلافت ائمهی اطهار به فراخوان زمان و اقتضای جامعه اقدامات مقابلهای متناسبی را پیگیری کردند. و از سوی دیگر اهل بیت (ع) جهت مقابله با جریان خلافت، بنابر اقتضای زمانه دست به اقدامات مختلفی همچون، تربیت شاگردان مخصوص، قیام علیه حکومت، گسترش علم راستین اسلامی و تاسیس فقه شیعه و پاسخ به شبهات، زدند. این پژوهش از نوع بنیادی می باشد، روش انجام تحقیق تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای می باشد.
کلید واژه: اهل بیت (ع) ، بنی امیه ، اقدام فرهنگی ، مقابله فرهنگی
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
بیانیه رسالت دانشگاه ادیان و مذاهب، نخستین دانشگاه تخصصی ادیان و مذاهب در ایران، برخاسته از حوزه علمیه، ضمن شناخت ادیان و مذاهب و تعامل و گفت و گو با پیروان آنها با تکیه بر مشترکات، در جهت همبستگی انسانی، تقویت صلح، کاهش آلام بشری، گسترش معنویت و اخلاق و معرفی عالمانه اسلام بر اساس آموزه های اهل بیت علیهم السلام به پژوهش و تربیت نیروی انسانی متخصص اقدام می نماید. |